研究業績

 

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2021年


安藤晃規, 奥田知生, 菊川寛史, 阪本鷹行, 櫻谷英治, 小川 順. "第1章 油糧微生物による種々のω3脂肪酸含有油脂の発酵生産."オメガ3脂肪酸の技術と市場,【技術編】, 3-13, 小川 順監修, (株)シーエムシー出版 (2021).


論文へのリンクボタンFujita, Y., K. Kano, S. Kishino, T. Nagao, X. Shen, C. Sato, H. Hatakeyama, Y. Ota, S. Niibori, A. Nomura, K. Kikuchi, W. Yasuno, S. Takatori, K. Kikuchi, Y. Sano, T. Tomita, T. Suzuki, J. Aoki, K. Zou, S. Natori, H. Komano. "Dietary cis-9, trans-11-conjugated linoleic acid reduces amylo β-protein accumulation and upregulates anti-inflammatory cytokines in an Alzheimer’s disease mouse model." Sci. Rep, 11:9749 (2021).


日比 慎, 小川 順. "アミノ酸の多様性を創出する水酸化反応の探索と応用." 生化学, 93(3), 322-328 (2021).


論文へのリンクボタンHibi, M., D. Fukuda, C. Kenchu, M. Nojiri, R. Hara, M. Takeuchi, S. Aburaya, W. Aoki, K. Mizutani, Y. Yasohara, M. Ueda, B. Mikami, S. Takahashi, J. Ogawa. "A three-component monooxygenase from Rhodococcus wratislaviensis may expand industrial applications of bacterial enzymes." Commun Biol, 4:16 (2021).


論文へのリンクボタンKang, Y.S., C. Ryu, M. Suguri, S.B. Park, S. Kishino, H. Onoyama. "Estimating the catechin concentrations of new shoots in green tea fields using ground-based hyperspectral imagery." Food Chemistry, 370 (2022).


論文へのリンクボタン<NEW!>Kikuchi, M., K. Sowa, K. Nakagawa, M. Matsunaga, A. Ando, K. Kano, M. Takeuchi, E. Sakuradani. "Indigo-mediated semi-microbial biofuel cell using an indigo-dye fermenting suspension." Catalysts, 11(9), 1080 (2021).


岸野重信, 小川 順. "第2章 腸内細菌によるω3脂肪酸代謝と代謝物の生理機能."オメガ3脂肪酸の技術と市場,【技術編】, 14-21, 小川 順監修, (株)シーエムシー出版 (2021).


論文へのリンクボタンKozono, I., M. Takeuchi, S. Kozono, A. Satomura, W. Aoki, M. Hibi, J. Ogawa. "Characterization of xanthine oxidase from Cellulosimicrobium funkei possessing hypoxanthine‐metabolizing activity." J. Appl. Microbiol., 130(6), 2132-2140 (2021).


論文へのリンクボタンMurata, Y., N. Harada, S. Kishino, K. Iwasaki, E. Ikeguchi-Ogura, S. Yamane, T. Kato, Y. Kanemaru, A. Sankoda, T. Hatoko, S. Kiyobayashi, J. Ogawa, A. Hirasawa, N. Inagaki. "Medium-chain triglycerides inhibit long-chain triglyceride-induced GIP secretionthrough GPR120-dependent inhibition of CCK." iScience, 24(9), 102963 (2021).


論文へのリンクボタンMo, B. K H, A. Ando, R. Nakatsuji, T. Okuda, Y. Takemoto, H. Ikemoto, H. Kikukawa, T. Sakamoto, E. Sakuradani, J. Ogawa. "Characterization of ω3 fatty acid desaturases from oomycetes and their application toward eicosapentaenoic acid production in Mortierella alpina." Biosci Biotechnol Biochem., 85(5), 1252–1265 (2021).


論文へのリンクボタンNakagawa, K., M. Takeuchi, M. Kikuchi, S. Kiyofuji, M. Kugo, T. Sakamoto, K. Kano, J. Ogawa, E. Sakuradani. "Mechanistic Insights into Indigo Reduction in Indigo Fermentation: A Voltammetric Study." Electrochemistry, 89(1), 25-30 (2021).


論文へのリンクボタンNakagawa, K., M. Takeuchi, M. Kikuchi, M. Tada, T. Sakamoto, K. Kano, J. Ogawa, E. Sakuradani. "Voltammetric in-situ monitoring of leuco-indigo in indigo-fermenting suspensions." J Biosci Bioeng, 131(5), 565-571 (2021).


論文へのリンクボタン小川 順. "IT・AIによるスマート発酵産業." Enzyme Wave, 24, 5-6 (2021).


小川 順. "2-1 醸造の生化学." 醸造の事典 第2章 醸造の科学, 66-67, 北本勝ひこ編集代表, (株)朝倉書店 (2021).


小川 順. "2-2 エタノール発酵." 醸造の事典 第2章 醸造の科学, 68-69, 北本勝ひこ編集代表, (株)朝倉書店 (2021).


小川 順, 福田 大, 間中千尋, 高橋里美, 日比 慎. "微生物に見いだした新規α—アミノイソ酪酸代謝ならびに代謝酵素群の解析." ビタミン, 95(2), 63-64 (2021).


論文へのリンクボタンZhang, Y., B. E. Eser, G. Kougioumtzoglou, Z. Eser, M. Poborsky, S. Kishino, M. Takeuchi, J. Ogawa, P. Kristensen, Z. Guo. "Effects of the engineering of a single binding pocket residue on specificity and regioselectivity of hydratases from Lactobacillus Acidophilus." Biochem Eng J, 171:108006 (2021).



 

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